Bejelentkezés: 06-30-9778-321

Cikkek

Szoptatás egyéves koron túl

Szoptatás egyéves koron túl A Szoptatásért Magyar Egyesület oktatóanyaga*

1. Szüksége van-e még a kisgyermeknek anyatejre egyéves kora után? Van-e még valami az anyatejben? Hogyan védi a tipegő korú gyermeket az anyatej a fertőzések ellen?

Tehéntej és 3-as tápszer. Kell-e?

 

Még ma is él az a sajnálatos tévhit, hogy egyéves kor után már semmi sincs az anyatejben. Ez egy nagyon merész megállapítás annak tudatában, hogy az anyatej egy élő testnedv, amelynek egyetlen cseppje több mint, 4000 élő sejtet tartalmaz. Többek között falósejteket, immunglobulinokat, amelyek a fertőzések elleni védekezés­ben játszanak döntő szerepet, miközben a kisbaba saját immunrendszere lassan erősödik. Ezen kívül az anyatej az embercsecsemő számára továbbra is ideális arányban tar­talmaz vizet, zsírt, szénhidrátot, fehérjét, nem fehérjéhez kötött nitrogént, vitaminokat, ásványi anyagokat, nyomele­meket, immunglobulinokat, enzimeket és hormonokat. Egyéves kor után a szervezet már általában megbirkózik a tehéntejben található fajidegen fehérjével és tejcukor­ral. A szoptatott babának azonban nincs szüksége tehén­tejre: az anyatej és az egészséges vegyes étrend fedezi a baba kálcium- és fehérjeszükségletét. A 3-as jelű táp­szerre sincs szükség. Az a gyermek, aki allergiás a te­héntejre, a tehéntejalapú tápszert sem fogja sokkal job­ban bírni.

 

2. Hogyan védi a hosszan tartó, szoptatás az anyát a különböző betegségek ellen? Osteoporósis, nőgyógyászati rákbetegségek, mellrák. Kutatási eredmények.

Ebben a fejezetben a szoptatás előnyeiről lenne szó. A szoptatásnak azonban nincsenek előnyei. A szoptatás a biológiai norma, s mint olyan, az etalon. A mesterséges táplálásnak vannak hátrányai. E sorok írója, a világ szá­mos szoptatási szakemberével egyetértésben szeretné, ha ez a fajta szemlélet elterjedne, meghonosodna s végre az anyatejes táplálás a helyére kerülne. Nem vitatjuk, hogy a mesterséges táplálás egyes esetekben szükséges, de tudjuk, hogy sokkal hamarabb írják föl a szoptatási problémákkal küzdő anyáknak a tápszert, mint ahogy az valóban indokolt lenne.

Gyakran szembesül az egyévesnél idősebb gyermekét szoptató édesanya a családtagok, idegenek és egészség­ügyi szakemberek rosszallásával, gyakran kap megalázó megjegyzéseket, és arra biztatják, hogy válassza el végre gyermekét. A korai elválasztásnak gyakran oka, hogy az édesanya nem bírja a rá nehezedő nyomást, és inkább ab­bahagyja a szoptatást, csak hogy békén hagyják.

Pedig a hosszan tartó szoptatás során a tápszerrel, tápláló anyákkal szemben kisebb a szoptató anya esélye a nép­betegségnek számító csontritkulás (osteoporosis), a mell-

rák vagy az olyan nőgyógyászati rákbetegségek kialaku­lására, mint a méhnyálkahártya-, a méhtest- vagy a pete­fészekrák; de igaz ez a nyelőcsövi- és a pajzsmirigyda­ganat kialakulására is.

Mellékletünkben és a http://www.lalecheleague.org/cbi/ biospec.htm#_Toc28845464 internetes oldalon olyan kutatási eredmények szakmai hivatkozásait találhatják, amelyek a mesterséges táplálás hátrányait bizonyítják.

 

3. Szopizás: megszokás vagy valódi szükséglet? Magunkhoz láncoljuk a gyermeket vagy önállóbb lesz? A szoptatás, nevelési szemléletet tükröz.

Szintén régi keletű tévhit, hogy az egyévesnél idősebb szopó baba szexuálisan aberrált lesz vagy kórosan fog kötődni a mamájához. A tapasztalatok azonban ennek épp az ellenkezőjét mutatják: az igény szerint szoptatott baba önállóbb lesz és sokkal nyitottabb a világra.

A szoptatás, nevelési szemléletet tükröz. Az igény szerint szoptató édesanya nem nyomja el az ösztöneit, idejekorán megtanulja felismerni kisbabája jelzéseit és kielégíti igé­nyeit. Nem akaratát rákényszerítve neveli, sokkal inkább szeretve terelgeti őt. Így a kisgyermek egy szeretetteljes kapcsolat adta biztonságban növekszik, nyílt, őszinte, má­sokra és a világra nyitott, érdeklődő felnőtté válik.

 

4. Mi a teendő, ha a kisgyermek szinte csak szopizni akar, és nem nagyon eszik mást?

Ez mikor normális és mikor kóros?

Ha a kisgyermek napközben folyton szopizna, ki kell ta­lálni, hogy miért teszi. Lehet, hogy nincs elég elfoglalt­sága. Legyen készenlétben mindig papír, ceruza, festék, építőkocka. Engedjük, hogy életkorának megfelelően segítsen a főzésben, takarításban. Ezekkel az aktivitá­sokkal jó néhány „unaloműző” szopit ki lehet váltani. Néha az éhség és a szomjúság okozza a gyakori szopási kényszert. Jó tudni, hogy a legtöbb egy-másfél éves baba keveset eszik, függetlenül attól, hogy szopik-e még, vagy sem. Legyenek apró, egészséges rágnivalók készen, te­gyünk elé pl. sajtdarabkákat, almadarabkákat, fölkariká­zott kiflit megkenve mindenféle színű krémekkel (körö­zött, vaj, fűszeres vaj, mehet rá kész spenót, túrókrém, benne apró piros színű paprikadarabok), banánkarikát, különböző gyümölcsöket. Az sem baj, ha játszás közben kap be egy-egy falatot. Igyon közben vizet, ne édes leve­ket, amelyek elveszik az étvágyát, csak vizet. Ha száraz a szája, nem szívesen eszik, viszont kívánni fogja a szo­pizást.

Ne várjuk el, hogy egyszerre hatalmas mennyiségeket egyén! Inkább többször keveset!

Melegben, különösen a száraz levegőjű, távfűtéses laká­sokban érdemes párásítani, pl. úgy, hogy kiteregetjük a frissen mosott ruhákat a szobában. Ezzel elejét vehet­jük azoknak az éjszakai végeérhetetlen szoptatásoknak is, amelyek okozója a szomjúság.

Az édesanya gyakran kap olyan tanácsot, hogy szoktas­sa le kisbabáját az éjszakai szopizásról, inkább adjon neki vizet olyankor. Felkelni és vízzel itatni a babát sem­mivel sem egyszerűbb és semmivel sem pihentetőbb, mint félálomban megszoptatni.

Ha a kisbabának jön a foga, és állandóan szopizni szeret­ne, akkor érdemes megszoptatni minden alkalommal, hiszen a szoptatásnak fájdalomcsillapító hatása is van. A nyugodtabb alvás érdekében, a kisbaba fájdalmának enyhítésére alkalmazhatunk különböző ecsetelőket, gé­leket, az orvossal történt megbeszélés után pedig gyógy­szert, kúpot vagy homeopátiás szereket.

 

5. Jön a kistestvér. Szoptatás várandósan, tandem szoptatás. 

A Laktációs Amenorhea Módszerrel a szoptatás fogamzás­gátló hatása ugyanolyan jó, mint a legkorszerűbb tabletták­kal, vagyis kevesebb. mint egy százalék. Az éjszaka átalvá­sa, a szilárd táplálék bevezetése és a menstruáció visszaté­rése után azonban az anyának újra esélye van a fogamzásra. A várandósság ideje alatt általában lehet szoptatni. A baba szopása által kiváltott inger hatására keletkező méhösszehúzódások nem károsítják a magzatot és nem növelik a vetélés veszélyét.

Csak akkor nem szabad várandósan szoptatni, ha az anyát az orvosa eltiltotta az orgazmustól. Ez általában akkor fordul elő, ha az anya korábban már többször el­vetélt vagy ha jelen állapota során valamilyen probléma merül fel, mint például alhasi fájdalom, vérzés vagy fo­lyamatos súlyvesztés. Ebben az esetben meg kell fontol­nia a gyermek elválasztását.

A várandósság alatt az anya fáradékonyabb, aluszéko­nyabb, ingerlékenyebb lehet, különösen az első trimesz­terben. A mellbimbó érzékennyé, fájdalmassá válhat. Érdemes olyankor korlátozni a szoptatást: rövidebb ide­ig vagy ritkábban szoptatni. Nagyobb gyerekkel ezt már meg is lehet beszélni.

Egy felmérés szerint a gyerekek nagy része elválasztja magát, mialatt a mamája ismét babát vár. Ennek oka lehet, hogy a várandósság kezdetén megváltozik a tej íze; a negyedik hónap körül jelentősen csökken a men­nyisége; a harmadik trimeszterben ismét előtej lesz belőle, felkészülve az újszülött fogadására; de akkor is nagy esély van a spontán elválasztódásra, ha a mama a szülést követő napokat a gyermekétől távol, kórházban tölti.

A szülés után azonnal az újszülött rendelkezésére áll az immunanyagokban gazdag colostrum, az előtej. A har­madik-negyedik napon belövell a tej, s a colosztrum mintegy 7-10 nap alatt érett tejjé változik. Az anyatej összetétele mindig az újszülött igényeihez alkalmazko­dik. Ez azonban nem akadálya annak, hogy a nagyobb testvér is megkóstolja, s ha szeretné, együtt szopizzanak tovább. Két különböző életkorú testvér egyidejű szopta­tását nevezzük tandem szoptatásnak.

A tandem szoptatás során a nagyobb gyermek továbbra is részesül a faj azonos fehérjét tartalmazó, immunanya­gokban gazdag anyatejnek a szervezetére, immunrend­szerére gyakorolt áldásos hatásából. A mamával való gyakori összebújás adta testi és lelki közelség elejét ve­heti a testvérféltékenységnek. Lehet a gyerekeket egy­más után, de együtt is szoptatni.

Nyugodtan hagyhatjuk a gyerekeket igény szerint szopiz­ni. Mindig lesz elegendő tejünk, hiszen ikreket is tudnánk szoptatni. A tejtermelés alkalmazkodik az igényekhez. Nem jó módszer, ha mindig a kisbaba szopik először és utána a nagyobb. Ennek megvan az a veszélye, hogy egy idő után a kisbaba csak a hígabb első tejet issza meg és mindig a nagynak jut a zsírosabb hátsótej. A tej most elsősorban a pici babának „készült”, fontos, hogy az ő táplálékszükségletét száz százalékig fedezze, ezért pró­báljuk megtalálni az arany középutat!

Előfordulhat, hogy az anya várakozásával ellentétben a nagyobb gyerek mégsem akar szopizni. Ennek gyakran az az oka, hogy a gyereket zavarja a szülést követő napokban hirtelen megnövekedő tejmennyiség. Más gyerekek észre sem veszik a változást, és boldogan szopiznak. A szoptatás a szeretet kifejezésének csak az egyik módja, a nem szop­tatott testvér is igényli a dédelgetést, a gyakori testkontak­tust. Fedezzük fel benne is a kisbabát: játszunk vele, akár pelenkázzuk be, cipeljük a karunkban, mintha még min­dig picike lenne. A kistestvér megszületése utáni időszak­ban nem biztos, hogy NAGY akar lenni, jobban szeretne ő is kisbaba lenni, hogy a szülei annyit foglalkozzanak vele, mint az új jövevénnyel.

 

Gyakori kérdés, hogy hogyan lehet szoptatni egy vagy több nagyobb gyerek mellett?

 

Hogyan valósítható meg a kisbaba igény szerinti szoptatása, miközben a nagyokkal tanulni kell, különórákra, úszásra vinni őket?

Az a tapasztalat, hogy az édesanyák nagyon kreatívak tudnak lenni. Egy hordozókendő a legtöbb problémát megoldja. A mama a testére kötve hordozza a kisbabát. s közben minden házimunkát el tud végezni: (főz, mos, ki­takarít. Érdemes saját magunk számára megkönnyíteni a háztartási teendőket. Ne legyünk maximalisták! Próbál­juk meg leegyszerűsíteni a dolgokat! Zuhanyozás után töröljük át a bepárásodott tükröt, egy ronggyal töröljük fel a köre kicsapott vizet és mar kész is a fürdőszoba kistakarítása.

Ha tehetjük, már a várandósságunk idején főzzünk előre, fagyasszunk le kisebb-nagyobb adagokat, amelyeket az­tán mar csak elő kell venni és felolvasztás után azonnal fogyaszthatók. Ezt később is megtehetjük: hétvégén a fér­jünk bevonásával főttünk meg nagyobb adag ételeket, kiporciózva tegyük a mélyhűtőbe őket. Fagyasszunk le megpucolt. Megmosott, konyhakész zöldségeket, amelye­ket aztán fagyottan is bele lehet dobni a készülő levesbe. Ne rakjuk fel mindennap a játékokat a polcra! Inkább vásároljunk néhány kosarat vagy dobozt, amibe minden este belepakolhatják a gyerekek az összes játékot! Bőven elég egy héten egyszer igazi rendet rakni. Kisgyerekek mellett nem az számít, hogy milyen rend van, hogy mi­lyen tip-top a lakás, hanem az, hogy az anya mennyit tud velük foglalkozni, mennyit törődik velük. Nem kell az­zal foglalkozni, hogy mit szólnak a látogatók! Inkább kérjük meg őket. hogy értelmetlen ajándékok helyett ko­matállal érkezzenek, vagy segítsenek a főzésben és a takarí­tásban! Ha segítséget kérünk, tegyük egyértelművé – ebben az apának is nagy szerepe lehet – hogy, nem azt sze­retnénk, ha ők babusgatnák a picit, míg mi takarítunk, hanem ellenkezőleg: abban segítsenek, hogy legyen időnk a saját gyerekünkkel foglalkozni!

Szoptatni nem csak a fotelben ülve vagy az ágyon fekve lehet. A mama törökülésben ülhet a földön, egyik karjá­ban vagy a kendőben magára kötve tarja a szopizó kis­babáját, s közben építőkockázik, autózik, színez, gyurmá­zik a nagyobb gyerekkel. Kedvenc szoptatós fotelünk mellett rendezzünk be egy játszósarkot a nagyobb testvérnek. Készítsünk oda apró, egészséges falatokat és innivalót, mert biztos, hogy a lurkó akkor fog megéhez­ni, megszomjazni, amikor szoptatunk. Legyen kéznél mesekönyv, papír, színes ceruza, gyurma: csupa olyan dolog, amivel a nagy szívesen eljátszogat, mialatt a pici szopizik. Ha lehet, altassuk egy időben a testvéreket, így a mamának is jut ideje egy kis pihenésre, olvasásra.

Életkoruknak megfelelően a nagyokat is be lehet vonni a házimunkába. A gyerekek szívesen segítenek, különö­sen, ha játéknak fogják föl a dolgot. Rendezzünk például zokni párosító versenyt!

Előre meg lehet állapodni abban, kinek mi a dolga, ezt akár táblázat formájában a falra ki is függeszthetjük. Főként az iskolásokra jellemző, hogy külön foglalkozásokra szeretnének járni, vagy a szülők szeretnék, ha a gyerekek zenét tanulnának, sportolnának. Kisbaba mel­lett érdemes alaposan átgondolni, hogy valóban olyan fontos-e a különóra vagy ráér még egy-két évet? A szep­temberi napsütésben könnyű elcsábulni. de hóban-fagy­ban tolni a babakocsit mar nem egy leányálom!

Ha mégis a különórák mellett döntünk, beszéljük meg a többi szülővel és osszuk be egymás között, hogy ki me­lyik napon viszi-hozza a gyerekeket. Ha van rá mód, kérjük meg a nagyszülőket, hogy segítsenek. Ha magunk megyünk a gyerekekért, tegyük be a kisbabát a hordozókendőbe vagy a háti hordozóba. vegyünk fel ké­nyelmes ruhát, bő pólót vagy inget: így a babát bárhol meg tudjuk diszkréten szoptatni. a kendő takarásában még akár menet közben is.

Előfordulhat. hogy nem tudjuk, vagy nem akarjuk a kis­babát magunkkal vinni. Ha sem apa, sem a nagyszülők nem tudnak ilyenkor vigyázni a picire, pótmamára lehet szükségünk. De megkérhetjük a szomszéd kislányt is, aki egy kis zsebpénz fejében biztosan szívesen játszik egy órát a kicsivel, míg mi elszaladunk a nagyokért. Hasznos, ha a mamának van jogosítványa, és autóval tud közlekedni. A kisbabát be kell tenni a biztonsági baba­ülésbe, becsatolni és már indulhatunk is a testvérekért. A kocsi ringatásának köszönhetően a legtöbb kisbaba elal­szik az autóban, ezért az sem baj, ha épp a délutáni szu­nyókálás idején kell a nagyokért menni.

 

* Forrás: www.szoptatasert.hu

Leave a Reply

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..