Bejelentkezés: 06-30-9778-321

Cikkek

Miben segít a hangtálterápia?

Miben segít a hangtálterápia?

Life.hu
2013.06.11. 21:35

Beleborzongtál már egy zeneszámba? Érezted már azt, hogy egy hang, dallam, ritmus valami különös módon megérinti a lelkedet? A tibeti hangtálak éneke még ennél is képes tovább menni: gyógyító erővel bír.
A hanggal gyógyítás évezredek óta része a keleti orvostudománynak – vélhetőleg gyökerei a bön-sintoizmusban, Tibet ősi vallásában találhatók – de relaxációhoz és meditáláshoz is használják segédeszközként. A tibeti hangtálterápiában alkalmazott fémedényt hívják zengő tálnak, éneklő tálnak is. Praktikusan egyébként tárolóeszköz is volt, magvakat vagy olajat is tartottak benne, ha épp nem volt orvosi szolgálatban. Hangjának hatása – melyet nehéz lenne nyugati fogalmakkal pontosan körülírni – az általa kibocsátott különleges rezonanciában rejlik. Ezt a rezonanciát annak a fémötvözetnek köszönheti, melynek arányait máig titokban tartják a tálakat készítő kovácsok.

A tálakban eredetileg a bolygók analógiájára hét, később akár nyolc vagy tizenkettő fém ereje ötvöződik. A Himalája lejtőin a kovácsok imádság mellett, csapatmunkában, hosszú órák alatt, kizárólag kézműves technikával készítik.
A hangtálakban egyesülő alapfémek az egyes bolygókat szimbolizálják: az arany a Napot, az ezüst a Holdat, a higany a Merkúrt, a réz a Vénuszt, az ón a Jupitert, a vas a Marsot, az ólom pedig a Szaturnuszt.

Bár az eredeti, betegségeket célzottan gyógyító technika már nem ismert, a test és lélek energiáinak harmonizálására, a csakrák “karbantartására” ma is sok helyen alkalmazzák a hangtálakat. A módszer modern kori, a nyugati világban elterjedt formáját Peter Hess német fizikus alakította ki, aki a nyolcvanas években Nepálban és Tibetben tanulmányozta a keleti kultúrák hangokról és rezgésekről szóló elméleteit és gyakorlatait.

A kezelést találóan hangmasszázsnak hívják, ami tökéletesen fedi a kúra lényegét – a hanghullámok erejét egyébként kiválóan érzékelteti, ha vizet töltenek a tálba, és úgy szólaltatják meg őket: ilyenkor a tálban lévő folyadék fantasztikus táncba kezd (ezen a videón megnézheted, hogyan). Mivel az emberi test 70%-a víz, a szervezet nagyszerű vezető közege az éneklő tál keltette hanghullámoknak: a vibrációk a szabad haladás érdekében feloldják a blokkokat és akadályokat, így biztosítva az energiák akadálymentes áramlását a testben.

 

Hogy néz ki egy hangtálterápiás kezelés a gyakorlatban?

A páciens kényelmes ruhában elhelyezkedik a kezelőágyon, matracon vagy párnákon. A test különböző pontjaira más-más méretű hangtálakat helyeznek, amit filccel borított ütővel szólaltatnak meg, meghatározott rend szerint. Az így keltett rezgések koncentrikus körökben végigáramlanak a testen, és feloldják az útjukban álló blokkokat. Ha a test akadálymentes, a rezgések könnyen áthaladnak rajta, majd a lábujjaknál és a hajszálak végeinél lépnek ki belőle.
A hangtálaknak a kezelendő testrész vagy terület alapján több típusa létezik: szívtál, gyomortál, medencetál, Assam-tál, Zen-tál, és a leggyakrabban ízületi és izomproblémákkal szemben bevetett univerzális tál. A kezelés során ütéssel, kongatással szólaltatják meg a tálakat, “éneklésre” viszont úgy bírják őket, hogy az oldalukat körkörösen simogatják a filccel vagy bőrrel borított ütővel. A tálak éneke kinyitja a szívet és befogadóvá teszi a lelket. Sokan páratlan spirituális élményként élik meg, ha ezt a tradicionális zenét hallgatják.

 

Miben segítenek a hangtálak?

A hangtálak a testben és a csakrákban keletkezett feszültségeket oldják fel. Ennek eredményeként hasznosak bármilyen izomfeszültség, különösen a hátfájás vagy a derékfájás kezelésére, a stressz oldására, és így az álmatlanság elűzésére, a koncentráció javítására, az elengedés megkönnyítésére. Javítják az emésztést, szabályozzák a vérkeringést, mélyebbé és egyenletesebbé teszik a légzést. A csakrák tisztításával és a test aurájának feltöltésével beindítják a test öngyógyító folyamatait. Kellemes velejárója az önbizalom és az öntudat növekvése, a kezelést követően energikusabbnak és tettre készebbnek érezhetjük magunkat.

A hangtálterápia nemcsak felnőtteknek hasznos, hanem például hiperaktív, figyelemhiányos vagy tanulási nehézségekkel küzdő csemetéknek is segítséget jelenthet abban, hogy a teljesítményük és a magatartásuk javuljon. Sőt, már a magzat is profitálhat a hangtálak keltette vibrációkból: a terhesség alatt az anya és a magzat közti kommunikációt, energia- és tápanyagáramlást teszi élénkebbé a csodahang.

A 30 éves Csaba így számol be a hangtálakkal való találkozásáról:

“Nehogy azt hidd, hogy a hangtálazás z csupa lazulás, ernyedten gyógyulgatás, miközben kellemes hangok búgnak körülötted. Néha, ha rossz passzban voltam, pokolian vacak volt a kezelés, olyan furcsa, dühítő érzés volt és idegessé tett. Viszont mindig segített! Mikor először kipróbáltam, és kiderült, milyen hatékony – mintha végig mostak volna belülről -, elhatároztam, hogy magamnak is veszek hangtálakat otthoni használatra. Egy szív- és egy gyomorcsakrás tálam van, néha elkongatom magam velük az álomba – teljesen kiüti az elmét, jobban, mint a szesz. Amikor a saját tálaimat választottam, relaxációban kongatták a jelölteket a hasamon. Az egyiknél elképesztő testi tüneteket produkáltam, legszívesebben felálltam volna, és hagytam volna az egészet a csudába. A terapeuta viszont azt mondta, ezzel a tállal van dolgom, mert ennek a hangjára adta a legerősebb jelzéseket a szervezetem – megfogadtam a tanácsát és az ominózus tálat vittem haza. Mondhatom, jó választás volt. Persze nemcsak otthon hangtálazok, hanem például jógaórák végén is. Az egyik jógatanár szokott kongatni öt-hat méretes fémtállal: na, olyankor szoktam érezni, hogy behullámzik a fejtetömön keresztül az energia és végig öblít, lúdbőrös leszek tőle, és érzem az áramlást nagyon erősen… teljesen megújít!”

Leave a Reply

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..