Bejelentkezés: 06-30-9778-321

Cikkek

Lelki terror a családban

Lelki terror a családban
Hogyan hat a gyerekre a családi lelki terror?

Az érzelmi bántalmazás, vagy lelki terror a család egyik legnagyobb ellensége. Látszólag nincs nyoma, mégis rombol.

Látszólag nincs nyoma, mégis rombol. Olyan mintha nagyon lassan főnénk meg, és mikor már teljesen áldozatai vagyunk a lelki terrornak, akkor próbálunk kijönni belőle. A lelki terror családi hatásait elemzi ez a hírlevél.

Lelki terror, és a gyerek

• Lelki terror fogalma

Az érzelmi bántalmazás (lelki terror) minden olyan visszaélés, amely inkább érzelmi, mint fizikai jellegű. Mindent tartalmazhat a verbális bántalmazástól és az állandó kritikától a finomabb taktikáig, például a megfélemlítést, a manipulációt, vagy azt , hogy soha nem érezheti azt az áldozat, hogy elégedettek vele.
A lelki terrornak három alapvető formája van, de ezen kívül számos más formát is ölthet. Ezek az erőszakosság, a tagadás, és a másik lekicsinylése. A tagadás egy speciális formája az elzárkózás. Ilyenkor az illető elzárkózik a kommunikációtól, nem hallgatja meg a másikat, és nem mutat ki érzelmet a másik iránt.

• Lelki terror a családon belül

Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy csak az erőszakos, veszekedős viselkedési típusok okoznak lelki terrort a családban. Pedig nem. Ha hallgatunk, ha nem mutatunk ki semmilyen érzelmet a másik iránt, az is lelki terror.
Hajlamosak vagyunk azt is elhinni, hogy a férfiak általában agresszívek, és a nők a hallgatás, a „nem szólok hozzád” típusú lelki terrort részesítik előnyben. De mindkét nem változatos eszközöket alkalmaz, hogy terrorizálja a másikat.
Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy a szülők csinálnak lelki terrort a másik fél felé, vagy a gyermekeik felé. De ez sincs mindig így. Sok esetben a gyerekek terrorizálják a szüleiket.
A lelki terror gyakran nem önmagában létezik. Társul a fizikai, és a szexuális bántalmazással is.
Gyakori az emberi játszma a lelki terror esetén. Tipikus helyzet, hogy a férj rombolja az önbizalmát, becsmérli, stb. a párját. A feleség meg azzal büntet, hogy nem szól hozzá, hallgat.
De ez igaz fordítva is, amikor a feleség azt tapasztalja magán, hogy kezd „elsárkányosodi”, és a férj, aki konfliktuskerülő azzal büntet, hogy nem szól hozzá.

• Lelki terror, érzelmi bántalmazás hatása

Ez egy tipikus tettes, áldozat helyzet. Az áldozat egyre inkább befelé fordul, szorong, romlik az önbizalma, önérvényesítő képessége. Mivel a lelki terror egy szisztematikusan kidolgozott lépések sorozata az áldozat vagy behódol, és hosszú távon erre rámegy, vagy kitör.

 

Lelki terror hatása a gyerekre, ha őt is terrorizálják

• Ha a gyermeket mindkét szülő terrorizálja

Ez a legsúlyosabb, mivel ilyen esetben a gyereknek semmi kapaszkodója sincs. Egyedül kell kijönnie ebből a helyzetből. Halmozódik benne a félelem, a harag. Sok esetben megfogadja, hogy ő soha nem lesz ilyen a gyermekeivel, de mikor családot alapít, és nem dolgozta fel a régi sérelmeit, könnyen ott találja magát az agresszor oldalon.

Az önbizalma teljesen leépül. Sok esetben megpróbál maximálisan megfelelni a szülőknek, remélve, hogy ekkor majd nem bántják, de a lelki terror folytatódik.

• Ha a gyermeket csak az egyik szülő terrorizálja

Ekkor legalább van valami kapaszkodója, a másik szülő. Az ilyen esetek azonban ritkák, mert ahol csak az egyik szülő terrorizálja a gyereket, ott a másik szülő is terror alatt van. De a helyzet nagyjából ugyanúgy alakul, mint az előző esetben, csak itt kialakul a nem terrorizáló szülő felé egy értetlen állapot, hogy: „miért nem védesz meg?”
Lelki terror hatása a gyerekre, ha nem őt terrorizálják

• Az egyik szülő van lelkileg terrorizálva

A gyerek azt látja, hogy a szülei nem szeretik egymást. Nem érti, hogy miért. Gyakran beáll a terrorizált szülő mellé, hogy támogassa, megvédje őt.
De az is előfordulhat, hogy a gyerek azt látja, hogy az áldozat szülő gyenge, a másik pedig erős (netán a külső világban menő, sikeres), akkor beáll a tettes mellé, és sok esetben együtt terrorizálják (természetesen más szinten) az áldozatot.
Ez az a pont, amikor az áldozat szülő lelkileg fel szokta adni, és csak a túlélésre játszik.

• Ha a testvér van lelkileg terrorizálva

A fentieken kívül két speciális állapot jön létre. Vagy a nem terrorizált gyerek lelki közösséget vállal a terrorizált testvérrel, és ő is többször kihúzza a gyufát. Vagy mindent megtesz, hogy ő soha ne kerüljön ilyen helyzetbe, megfeleléskényszeres lesz. Egyik folyamat se tudatos!
Mikor felnőnek a két testvér között gyakori az érzelmi szakadék.
Mit tehet a szülő, ha a gyermeke lelki terror szemtanúja, elszenvedője a családban?

• Talpraállni szülőként, de hogyan?

Ez az első, és e nélkül lehetetlen segíteni a gyereknek.
Nehéz kimondani, de itt a gyermek érdekeit, és a saját érdekeimet is figyelembe véve a párkapcsolat nem fenntartható.
Mindent meg kell tenni az saját önbizalmam helyreállításáért. Ez fokozatosan fog menni, mert mindig ott van a félelem (mert eddig elhittük, hogy semmire se vagyunk jók), hogy kudarcot vallunk.
A következő, és legalább ilyen nehéz helyzet, annak felismerése, hogy nem tudtam megvédeni a gyermekem. Már azzal, hogy lelkileg dolgozom magamon előbb-utóbb ki tudok állni magamért, és a gyermekemért.

• Feloldani az elszenvedett traumákat a gyermekemben

Bárit is élt meg a gyerek, mint gyerekben van egy csodálatos erő: az elengedés, a megbocsátás képessége.

A gyerekkel való traumafeldolgozás sarkalatos pontjai:

• A megélt helyzetek feldolgozása,
• A saját önbizalma helyreállítása,
• Megbocsátás a szülőknek (ez nem azt jelenti, hogy minden marad a régiben!).
• Felnőttként a párkapcsolati kommunikáció elemzése (bekerülök-e a tettes vagy az áldozat helyzetébe?)
• Felnőttként nincs bennem félelem, hogy elköteleződjek, és egészséges párkapcsolatban éljek.
Bántalmazó családból érkezett? A gyermeke lelki terror áldozata?
• Szerezzük vissza közösen az elveszett önbizalmat!

Minden áldozati helyzet kulcsa, önmagunk szeretetének képessége, és az önbizalom megerősítése.

 

Forrás:
www.boldog-gyermek.hu/hirlevelek_2018_lelki_terror_a_csaladban.html

Takács Péter gyermek életmód tanácsadó

Leave a Reply

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..