Bejelentkezés: 06-30-9778-321

Cikkek

Hogyan kerülhetjük el a gátmetszést?

Hogyan kerülhetjük el a gátmetszést?

 

 

Az otthonszülési mozgalom megerősödésével számos kérdésben tapasztalható ellentét a “hagyományos”, kórházi szülést pártoló orvosok és az aktív vagy természetes szülést támogató bábák, dúlák között. Az egyik kedvenc vitatéma a gátmetszés szükségessége: az orvosok szerint jobb vágni, mint repedni, a bábák szerint azonban gátsérülés nélkül is lehet szülni. Hogyan lehetséges ez? Ellenzői szerint a gátmetszés felesleges, ráadásul számos kockázatot hordoz: elfertőződik, gyakran hónapokig nem gyógyul megfelelően, fájdalmas, és akadályozza a nőket a mindennapi életben, a szexuális életről nem is beszélve. Mindezen ellenérveket az amerikai Ina May Gaskin, a modern bábaság egyik vezéralakja sorolja fel Útmutató szüléshez című könyvében (Jaffa, 2006). Gaskin szerint olyan orvost kell választani, akinél a gátmetszések aránya 20 százalék alatt van, a kitolási szakaszban pedig csak akkor nyomjunk, ha érezzük a nyomási ingert. Fontos a gát megfelelő vérbősége is, mely ideális esetben létrejön a kitolás időpontjára. Magyarországon az OSZNI 2004-es adatai szerint az első szülések 91,4 százalékánál végeznek gátmetszést, egyébként 77,4 százalék ez az arányszám. Az Egyesült Államokban csökken a beavatkozás népszerűsége, míg 1979-ben a szülő nők 56 százalékánál volt gátmetszés, 1997-ben már csak 31 százalékuknál, derül ki a Wikipedia által idézett kutatásból. Dél-Amerikában ezzel szemben igen népszerű, a kórházi szülések kilencven százalékánál végrehajtják, többnyire az anya megkérdezése nélkül, pedig komoly fertőzési forrást jelent. Szülni gátmetszés nélkül is lehetséges sérülésmentesen: az Ina May Gaskin által levezetett 2028 szülés többségénél (68,8%) sértetlen maradt az anya gátja, igaz, a fennmaradó esetekben bekövetkezett kisebb-nagyobb gátrepedés. A gátmetszés szükségességének valószínűsége a szülés előtti hetekben alkalmazott gátmasszázzsal csökken

 

Gátmasszázs

 

A 34-36. hétben kell elkezdeni a gátmasszázst, amely előkészíti és rugalmassá, nyúlékonnyá teszi a gátat. Így elkerülhető a gátszakadás és a gátmetszés, és csökken a fogós és vákumos szülés veszélye. Fontos közölni a szülészekkel, hogy gátmasszázzsal felkészültél, mert a szülésznő és az orvos segítségével elkerülheted a túl gyors kitolást és a szükségtelen gátmetszést. A gát a szülőcsatorna és a végbélnyílás közötti terület. Ha óralaphoz hasonlítjuk a perineumot, és a klitorisz 12 óra, akkor a 3 és 9 óra közötti területet kell masszírozni. A masszázst zuhanyozás vagy fürdés után végezd, lehetőleg rövid körmökkel. Használj természetes növényi olajat, olívát, napraforgót, vagy mandulát, de ne a petróleum bázisú babaolajokat, mert ezek szárítják a bőn. Masszírozd az olajat a gátba és a hüvely bejáratába öt percig, különösen ügyelve a heges részekre, ha vannak. Vidd be ujjaidat a hüvelynyílás végén, az óra hasonlatnál maradva, a 6 óránál lévő első izomgyűrűig. Használhatod a mutató, vagy a hüvelykujjadat. Akaszd bele az ujjadat ebbe a gyűrűbe és húzd lefelé gyöngéden, amíg forróságot kezdesz érezni. Ennél a pontnál folytasd a húzást, vagy nyomást, amíg az égető érzés elmúlik. Masszírozd a gát bőrét a mutató és hüvelykujjad között. Egyhetes, napi 5-10 perces masszázs után már érezned kell a gát nyúlékonyságában a különbséget. Ha be tudod illeszteni az öt ujjadat a hüvelybe, akkor elérted a 4 cm-t. Folytasd tovább a napi masszírozást, amíg eléred a 7 cm-t. Ez kétharmada annak, amire a baba fejének szüksége van. Amikor elérted ezt a nyitottságot, akkor elég kétnaponta ismételni a masszázst, hogy megtartsd a gát rugalmasságát. Emellett rendszeresen végezd a gáttornát is. Bárhol, bármikor teheted, amikor eszedbe jut, az összes medence alji izmot egyszerre összehúzni még a villamoson is lehet!

 

Szakirodalom:

Toldy Csilla: Kismamajóga

Leave a Reply

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..