Bejelentkezés: 06-30-9778-321

Jöttödre várva

“Van egy erő, ami szüléskor eljön a nőkhöz. Nem kérik, egyszerűen csak elárasztja őket. Összegyűlik, mint felhő a szemhatáron, átsuhan az égen, és magával hoz egy gyermeket. … Arra az időre úgy érezzük, hogy egy magasabb rendű élet magába olvaszt bennünket és keresztüllüktet rajtunk.”

Sheryl Feldman

 

„Jöttödre várva” programok   

 1. Egyéni, holisztikus felkészítés
 2. Szülőpozíciók, vajúdástámogatás – Egyéni párban és csoportos
 3. Testi – lelki ráhangolódás a szülésre. – Csoport várandósoknak, hangtálas meditációval. Készülj a szülésedre tudatosan, engedd el a félelmeidet!
 4. Babamasszázs

 

Neked ajánlom, ha:

A benned lévő, női ősi ösztöneid felhozatala segítségével szeretnéd megélni, támogató, légkörben szülésed, holisztikus technikákat alkalmazva, melyek hozzájárulnak a könnyebb vajúdáshoz, tudatosabb szüléshez. Hogy úgy hozhasd világra születendő gyermeked, hogy az a legközelebb álljon „szülésélmény vágyaidhoz”

 

 

Életfeladatom, hitvallásom:

Hogy nőként – anyaként is segítsem a várandós mamákat, párokat. Nemcsak a természetes szülés folyamatának megismertetésével, hanem sok – sok beszélgetéssel, egyénre szabott tanácsadással, hogy lelkileg – testileg felkészülve különféle segítő lehetőséggel a birtokukban, „biztos lábakon állva” érkezhessenek meg a szülés kapujába. Fontosnak tartom megismertetni velük az alternatív szülési lehetőségeket, arra biztatva őket, hogy próbálják ki, mert így tudhatják meg, hogy számukra melyik a legjobb vajúdásos pozíció, szülési helyzet, vagy alternatív segítési lehetőség. Azt szeretném elősegíteni, ha mindezek birtokában minden kismama aktív részesévé válhatna gyermeke születésének. A kórházi keretek között, ősi régi női ösztöneit meghallva, szülőnői és emberi jogait érvényesítve, a rendelkezésére álló alternatív lehetőségeket alkalmazva úgy hozhassa világra születendő gyermekét, hogy az a legközelebb álljon „szülésélmény vágyaihoz”.

Nagy hangsúlyt kell fektetni az önmagukba vetett hitük és bizalmuk felerősítésére, a félelmeik felismerésére és elfogadására, ezáltal is segítve őket nőiességükben, anyaságtudatuk kialakulásában.

Az apák is lehetőséget kapnak a részvételre.  A vajúdástámogatástól kezdve a lelki támogatáson keresztül számos praktikákat, segítő elemeket, és gyakorlati tanácsokat kaphatnak, hogy párjukkal együtt, tudatosan készülhessenek fel gyermekük fogadására.

 

Programom filozófiája:

A szülés egy természetes folyamat, mely ősi, női ösztöneinken nyugszik. Minden nő képes a szülés folyamatára, hiszen mi erre lettünk teremtve. A szülés szépen halad a maga útján, ha „hagyják”.

Hatalmas erejű női erők munkálkodnak bennünk szülés alatt. Hajtsd meg a fejed előtte, és engedd át magad ennek a természetfölötti, mindent elsöprő erőnek! Ülj föl a méhösszehúzódás hullámaira, és engedd, hogy ők vigyenek téged! Ha mindezt megtetted, már biztos lehetsz benne, hogy ez az erő, magával hoz egy gyermeket. Méhedben levő magzatod okos, és tudja, hogy mit kell tennie, hogyan tud segíteni neked! Csak engedd, had történjenek a meg a dolgok, és minden menni fog a maga útján…

Mindehhez támogatni kell a szülő nőt, engedni, hogy megmaradjon szülés közben a mozgásszabadsága, a testhelyzet szabad megválasztása, a légzés gyakorlása és a hangadás lehetősége, és, hogy ott lehessenek mellette a számára fontos személyek, akik jelenlétükkel támogatják a kismamát. A vajúdónak védettségre, biztonságra és háborítatlanságra van szüksége, hogy a szülés folyamatának át tudja adni magát, át tudja lépni saját korlátait, hogy megismerkedjen a szülés mindent elsöprő erejével.

Minden szülés olyan, mintha ünnep lenne, például karácsony! Csak meg kell teremteni az ünnephez szükséges feltételeket, mélységes tisztelettel és alázattal kell a szülő nő felé fordulni, és a lelkünket is ünneplőbe kell öltöztetni, a kis jövevény fogadására.

 

Hányadik terhességi héttől ajánlott a felkészülés:

Nincs megkötés, akkor, amikor a kismama úgy érzi, szívesen részt venne szülésfelkészítőn. (Azonban célszerű minél hamarabb elkezdeni, mert az utolsó hetekben elkezdett ily módú felkészülés esetén már kevés idő marad a vajúdás és szülés alatt alkalmazható vajúdássegítő technikák készség szintű elsajátítására, és a lelki ráhangolódásra.)

Kiknek ajánlott?

Várandós kismamáknak, kispapáknak, és minden olyan segítő családtagnak, akik jelen szeretnének lenni a kismama szülésénél. Aktív szerepet szeretnének vállalni ebben, olyan technikákat alkalmazva, mellyel hozzájárulhatnak a könnyebb vajúdáshoz, szüléshez.

Milyen rendszerességgel?

Igény szerint

Célja:

A kismamákat felkészítés során minden olyan lehetőséggel, praktikákkal, korszerű ismeretekkel, gyakorlati tanácsokkal megismertetni, melyekkel  felvértezve tud majd menni szülni, amelynek repertuárjából ki tudja választani a számára legmegfelelőbbet, és melyek segítségére lesznek a szülésénél.

A program további célja, hogy a kismamák megismerjék a természetes szülés folyamatát és történéseit, valamint, hogy tudják milyen testi – lelki – és hormonális változások történnek testükben, és mi miért megy végbe a szervezetükben a közel 40 hét alatt.  Jó lenne, ha szülésüknél aktívan, félelem nélkül tudnának részt venni. A program arra ad még segítséget, hogy kismama és segítő társa tudatosan készüljön fel életük legcsodálatosabb és legmeghittebb eseményére, valamint, hogy a szülésnél, minden olyan pozíciót, testhelyzetet, légzést, szüléssegítő technikát és alternatív lehetőséget alkalmazzon, ami számára a legmegfelelőbb.

A papákat is bevonjuk, beszélhetnek más együtt szülő párral, és megtanulhatják a légző gyakorlatokat, illetve, hogy hogyan tudnak majd segíteni párjuknak a szülésnél.

 

Betekintés a leggyakoribb témakörökbe:

 • Szülési terv készítése
 • Együttszülés a segítő társsal
 • Szülésről másként, a szülés eseménye. Szülés szakaszainak megélése lelki szempontból. A hormonok működése vajúdás és szülés alatt.
 • Szülésről a szülésznő szemével, természetes szülés folyamata.
 • Alternatív vajúdássegítő lehetőségek
 • A császármetszés és lelki háttere
 • Dúla, és szerepe
 • Anya – magzat duál unió
 • Hogyan segítsd magzatod a szülés alatt
 • Szülési fájdalomról, segítő technikák
 • Babakelengye összeállítás, szülési csomag, újszülött hazaadása
 • Korszerű szoptatási ismeretek.
 • Újszülött gondozása, fürdetés, pelenkázás, öltöztetés
 • Az első hetek történései otthon

 

1. Egyéni holisztikus szülésfelkészítés

 

Egyéni felkészítés az együtt szülni vágyó párok és kismamák részére, a saját igényeikhez, kérdésekhez igazítva.

 

Minden olyan kérdés megbeszélésre kerülhet (legyen az személyes, vagy intim

kérdés), ami a várandóssággal, vajúdással, szüléssel, természetes szüléssel, gyermekággyal kapcsolatos, és a kismamát és  társát foglalkoztatja, szeretnének róla szakemberrel beszélni, vagy felvilágosítást kapni bizonyos dolgokról.

 

Bejelentkezés szükséges!

 

 

2. Vajúdástámogatás, szülőpozíciók

 

Ezen a programon lehetősége van a résztvevő párnak a lehetséges összes vajúdási pozíció kipróbálására,  vajúdás és szülés alatt alkalmazható légzőgyakorlatok elsajátítására, fájdalomkezelési technikák megtanulására.

A papáknak is jó alkalom, a vajúdás alatti nagyon fontos, lelki támogatás mellett, a gyakorlati segítségnyújtás lehetőségeinek megismerésére.

A vajúdástámogatás és a szülőpozícióc foglalkozás a „Birthlight” kismama jóga tanai alapján működik, kiegészítve Noll A. Nandu „Mexikói bábatrükkök” c. műhelyén is alkalmazott kendős (rebozós) és labdás gyakorlatokkal.

 

Vajúdástámogatás:

Minden olyan lehetőség, vajúdó testhelyzetek, vajúdó labda, légzés, hangadás, vizualizáció, relaxáció és tudatos lazítás, ami a vajúdást megkönnyíti

Vajúdási pozíció papákkal

 

Vajúdás labdán:

Mind ülve, térdelve előredőlve, állva előredőlve ki lehet használni kedvező hatását vajúdás alatt.

Vajúdási pozíció labdán ülve

– elősegíti a medencealap ellazulását

– alátámasztja a gátat, segíti a tágulás folyamatát

Vajúdási pozíció térdelve, labdára előredőlve 

– segíti a hátfájás megszüntetését

– segíti a magzat fejének beilleszkedését a szülőcsatornába

– lehetővé teszi a hát- és keresztcsonti masszázst

 

Nandu technikái közül:

 

-bebugyolálás rebozóba

-lógó has felkötése rebozóval

-csípőringatás labdára támaszkodva

 

 

 

 

 

Légzés

A vajúdás és szülés alatt megfelelően alkalmazott jógalégzés kedvezően befolyásolja mind a szülő nő, mind a magzat oxigén ellátottságát. Pozitív hatása van az idegrendszer működésére, a stressz tüneteket csökkenti, kiegyensúlyozza az energiaáramlásokat. Az a nő, aki képes a szülés alatt ura maradni a légzésének, az felülkerekedik a fájdalmán, és végtelen energiák fognak a rendelkezésére állni.

Hangadás

Szülésnél a mélyről jövő hangok, sóhajok, jajszavak nagy segítséget nyújtanak a fájdalom leküzdésében, és segítenek egy magasabb tudatállapotba jutni, ami a szülés folyamatának elengedhetetlen feltétele.

Vizualizáció

Alkalmazása során a légzéshez társítunk egy képet, amelyet végigviszünk a légzés során. Ez a fajta koncentráció a fájdalom egyik legjobb ellenszere. Több jógalégzésnél alkalmazzuk.

A szülőpozíciós kismama jóga keretein belüli relaxációt jóga nidrának hívjuk. Ez egy mély relaxációs állapot, melynek eleme a Szankalpa. A jóga nidrában a testet tökéletesen ellazítjuk, míg a tudat az ébrenlét és az alvás határán marad. A Szankalpa pozitív megerősítés, melyet a kismama maga alkalmaz a jóga nidra során. Ez a pozitív megerősítés, mely a szüléssel, várandóssággal kapcsolatos, segít oldani a szüléssel kapcsolatos félelmeket és gátlásokat.

 

Szülőpozíciók:

Minden olyan testhelyzet, amit a könnyebb és gyorsabb tágulás érdekében saját magad megválaszthatsz, vajúdás és szülés alatt.

Ezek a pozíciók többnyire függőlegesek, ezáltal kihasználják a gravitáció kedvező hatását.

                                                                                                                                                Guggolás székkel, papák segítségével

 

A függőleges helyzetben történő vajúdás előnyei:

 • A méhösszehúzódások ereje, gyakorisága nő
 • A méhnyak gyorsabban, és hatékonyabban tágul
 • A szülőnő a méhösszehúzódások alatt jobban tud pihenni
 •  A baba feje a méhösszehúzódások alatt is állandó nyomást tud gyakorolni a méhnyakra
 • A szülés első és második szaka is megrövidül
 • A méhen belüli magzati stressz csökken, és megszületés után zökkenőmentesebben tud alkalmazkodni az újszülött a kinti világhoz

 

Egy foglalkozás időtartalma: 1.5 óra

 

Kiknek ajánlott?Minden kismamának és párjának, akik együtt szeretnék megélni gyermekük születését. Mindenkinek, aki szeretne a lelki támogatáson túl  aktív segítséget adni a kismamának vajúdás és szülés alatt.

 

 

3. Testi – lelki ráhangolódás a szülésre. – Csoport várandósoknak, hangtálas meditációval. 

Készülj a szülésedre tudatosan, engedd el a félelmeidet!

 

„Birthlight” kismama jóga tanai alapján, kiegészítve meditációval, vizualizációval, hangadási és egyéb fájdalomkezelési technikákkal.

 

 • Vajúdásos pozíciók
 • Légző gyakorlatok
 • Nyújtás, lazítás, tartásjavítás
 • Meditáció hangtálakkal kísérve
 • Kommunikáció a magzattal
 • Szülést könnyítő technikák
 • Fájdalomkezelési technikák, „félelem elengedése”

 

A foglalkozásokon, biztonságos, megtartó légkörben, belső munkával rátekinthetsz félelmeidre, melyekkel szembenézhetsz, és ha készen állsz rá, elengedheted, azért, hogy szülésed úgy törté

njen, ahogy Te azt szeretnéd. Minden alkalom végén meditációt tartok, hangtállal kísérve, melyben az aznap feldolgozásra került félelmekkel dolgozunk. Az Oh kártyák is velünk lesznek, kísérni fognak rálátásodban, valamint

a hangtálak  biztosítják rezgésükkel védelmező beburkolásod, és segítségre hívjuk a bennünk élő ősi női ösztönöket, valamint a csoporterőt.  Érdemes felkészülni, gondolataidat rendezni, esetleg összeírni, mik azok a várandósságoddal, szüléssel kapcsolatos főbb félelmek, amikkel úgy gondolod, dolgod van.

Átvesszük a lehetséges vajúdási testhelyzeteket, légző gyakorlatokat, és minden olyan vajúdás és szülést segítő technikát, amit alkalmazhatsz a szülőszobán. Beszélünk a fájdalomról is, valamint arról, hogy hogyan fogadjuk barátunkká, milyen lehetséges fájdalomkezelő technikák vannak, és azt hogyan alkalmazzuk. Végigmegyünk azokon a történéseken, amit a vajúdó nő élhet meg a szülés alatt, miközben a Birthlight Kismama jóga elemeivel készítjük fel a testet a szülésre.

Mindezt együtt, közösen, nevetve, néha könnyekkel küszködve, de mindenképp nyitott szívvel megélve.

Hatékony foglalkozások a szülésig, 20 hetes kortól, 5-8 fős csoportokban, biztonságot adó női körben.

 

A várandósság hányadik hetében ajánlott?

A 20. héttől, amikor már az anya érzi babájának mozgását, és kommunikálni is tud vele.

 

Tudnivalók a foglalkozásról:

A csoportba bármikor be lehet kapcsolódni. Egy alkalom, másfél óra. Keddi napokon, délelőtt.

Helyszín: Sebaj Integrált Diagnosztikai és Fejlesztő Központ

1141 Budapest Cinkotai út 69/b.

Bejelentkezés szükséges!

 

4. Babamasszázs

 „A csecsemő az anya felé fordul. Hogyan fog ő válaszolni? Meg fogja érinteni?…Az anya, gyermeke felé fordul, és megérinti őt. Egyik fél sem beszél. Ki gondolhatta volna, hogy egyszerűen az érintés ilyen fontos lehet egy másik ember számára? ”

(Részlet az Infant Mind című munkából)

 

A csecsemőmasszázs célja:

Már a várandósság alatt anya és magzata között kialakult szeretetközösséget fenntartsa, a ragaszkodást, kötődést fokozza.

A csecsemőmasszázs pozitív hatásai:

 • Elősegíti és egyben erősíti az anya – gyermek kapcsolat kialakulását
 • Fokozza a vérkeringést
 • Erősíti az immunrendszert
 • Az idegrendszer fejlődését segíti elő (mielinizáció)
 • Izületeket lazítja, és erősíti
 • Emésztést könnyíti, bélgázok kiürülését segíti elő
 • Kedvezően hat a légző rendszerre
 • A babában oldja a feszültséget
 • A fogzási panaszokat enyhíti
 • A szopást elősegíti
 • Pozitívan hat az anyatej termelődésére (prolaktin termelés nő)
 • Hat a beszédfejlődésre
 • Gyengéd, szeretetteljes, meleg kommunikáció

Az érintéses relaxáció segítségével megtanulják a csecsemők, hogy hogyan lazítsák el a testüket.

A szeretetteljes bőrkontaktus és a masszázs az édesanyákra is hatással van. Azzal, hogy kisbabádat rendszeresen masszírozod, napról – napra fejleszti anyai készségedet, növeli a kicsi kényelemérzetét, és a kettőtök közötti kapcsolatot. A bizalom és a szeretet kötelékei, a megfontoltság, a melegség, a nyitottság, a mások elismerésének leckéje, amelyeket a masszázs alatt sajátít el, mind végig követik gyermekedet a „felnőtté válás útján”.

 

Külön ajándéka a bébimasszázsnak, hogy lehetőséget ad a papáknak is arra, hogy pozitív társas kapcsolatot létesíthessenek gyermekükkel, így megerősítve az egymáshoz való ragaszkodást.

 

 

Azt mondani gyermekednek, hogy szeretlek, nagyon fontos, de az sokkal fontosabb, hogy közvetítsd a szeretetedet a szemkontaktuson, összpontosított figyelmeden és szerető érintéseden is!

 

Tudnivalók a foglalkozásról:

Egy csecsemőmasszázs foglalkozás 1 órát vesz igénybe. 2 hónapos kortól lehet jönni. A foglalkozáson bármikor megszoptathatod babádat, ha elaludt, az sem baj, mert amíg ő alszik, te, játék babán sajátíthatod el az egyes fogásokat.

Egy csecsemőmasszázs kurzus 5 csoportfoglalkozásból áll. Egyénileg is elsajátítható.

Amit célszerű magaddal hozni: kis pokróc, pléd a babád alá, mert a masszázs a földön történik, textilpelenka kéztörléshez, babaolaj, játék, innivaló mindkettőtöknek.

 

Bejelentkezés szükséges!

 

Kis Melinda

06-30-9778-321

www.kismelinda.hu

www.jottodrevarva.hu

jottodrevarva@gmail.com

https://www.facebook.com/hangtalbudapest