Bejelentkezés: 06-30-9778-321

Cikkek

Magzati őssejt levétel

Mi az őssejt?

 

Fogantatás után a méh felé vándorló és osztódó majd ott beágyazódó magzatkezdemény még „mindenre képes” sejtekből áll. A magzati fejlődés 15. napján kezdődik meg e sejtek specializálódása ideg – agysejtekké, izomsejtekké, bőrsejtekké… E sejtekben a genetikai anyag (DNS) különböző szakaszai lépnek működésbe, így válnak képessé a szervek és szövetek munkamegosztásában speciális feladatuk ellátására. A specializálódó sejtek elvesztik „mindenre képes” esélyüket. A magzati fejlődés során azonban kis számban megmaradnak ilyen sejtek is, ezeket nevezzük szöveti őssejteknek. Születéskor a köldökzsinórvér tartalmaz ilyen őssejteket. Az őssejtek ebből a vérmintából kiválaszthatók, és életképesen megőrizhetők. A köldökzsinórvér és az ebből nyerhető őssejtek kizárólag az újszülött születésekor állnak rendelkezésre és megőrzésre. Ezek a különleges képességgel rendelkező sejtek az élet későbbi időszakában is kinyerhetők a szervezetből (csontvelő), de minőségi és mennyiségi szempontból a köldökzsinórvér az őssejtek optimális forrása.

 

Miért hasznos az újszülött őssejtjeinek megőrzése?

 

Az őssejtek olyan „öngyógyító sejtek”, melyek különböző típusú sejtekké alakulva, sikeresen használhatók a károsodott, sérült sejtek regenerálódására. Az őssejtek folyamatosan pótolják a legyengült sejteket, és számos betegség gyógyítására kínálhatnak megoldást. Az orvosok már több évtizede alkalmazzák az őssejteket betegségek kezelésében. A köldökzsinórvérből nyerhető őssejteket elsősorban a csontvelő elégtelen működése kapcsán, és egyes daganatos betegségek hatékony kezelésében használják.

Számos vizsgálat biztosította, hogy az őssejtek képesek lehetnek izomsejt, idegsejt, májsejt, hasnyálmirigysejt funkció ellátására, specializálódásuknak köszönhetően.

 

A köldökzsinórvér – őssejtek megőrzésének előnyei:

 

  • Kiváló és etikailag is elfogadható alternatívát nyújtanak az orvosi alkalmazásban
  • A méhlepényben és a köldökzsinórvérben visszamaradt vér a szülés után, orvosi hulladékként megsemmisítésre kerülne, amennyiben nem rendelkezünk az abból kinyerhető őssejtek megőrzéséről.
  • A köldökzsinórvér bőséges forrása a fiatal és kiváló minőségű őssejteknek, melyek könnyen és kockázatmentesen gyűjthetők és megőrizhetők a gyermek számára
  • A saját köldökzsinórvérből nyert őssejtek alkalmazásakor kilökődés nem fordulhat elő
  • Nem kell megfelelő donort keresni, az őssejtek azonnal hozzáférhetők
  • Az őssejtek gyakran alkalmazhatók vér szerinti rokonok gyógyításában is

Mintavétel:

 

A köldökzsinórvér levételére közvetlenül a szüléskor kerül sor. Az eljárás teljesen fájdalom és kockázatmentes.

A megőrzött sejtek bármikor rendelkezésére állnak a minta tulajdonosa számára. A köldökzsinór vérminta szállítása, a minta laboratóriumi feldolgozása, az őssejt minták fagyasztása és tárolása a nemzetközi szabályrendszereknek megfelelően működnek.

Leave a Reply

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..