Bejelentkezés: 06-30-9778-321

Cikkek

Ikrek szoptatása

Ikrek szoptatása*

 

Valószínűleg sokként ér a hír, amikor megtudod: ikreid lesznek. Ez igaz akkor is, ha már a terhességed elején a tudomásodra jut, illetve ha csak a szülésnél derül ki.

Az addigi terveid, elképzeléseid, elhatározásaid egy csapásra megváltoznak

Egy valami, amit biztosan nem kell megváltoztatnod, a szándékod, hogy szoptass.

Rengeteg édesanya nagyszerű eredménnyel szoptatta ikreit. Élvezd te is gyermekeid táplálásának eme különleges, bensőséges módját!

 

IKREK SZOPTATÁSÁNAK ELŐNYEI

A szoptatásnak rengeteg előnye van, néhány pedig kifejezetten fontos az ikres anyukák számára.

A szoptatás segít sokkal gyorsabban visszanyerni az eredeti alakodat. A bébik szopásának hatására összehúzódások jönnek létre a méhben, ez pedig segít visszaállítani annak eredeti méretét. Ezenkívül a tested napi 500-1000 plusz kalóriát használ fel a tejtermeléshez.

A szopós babák egészségesebbek tápszeres társaiknál. Tanulmányok bizonyítják, hogy a szoptatás védelmet nyújt bizonyos betegségekkel szemben, mint például a légzőszervi megbetegedések, fülfertőzések és hasmenés. Mivel az ikreknek gyakran kicsi a születési súlyuk, szükségük van minden pluszra, amivel egészségesebbé teheted őket.

A szoptatás megkönnyíti a kapcsolatteremtést mindkét gyermekeddel, s hogy kiismerd mindkettejük szükségleteit. A szoptatással együtt megadhatod nekik mindazt a gondoskodó babusgatást, érintést, amire szükségük van, te pedig megismerheted őket ezen a nagyon különleges, intim módon.

A szoptatással pénzt és időt takaríthatsz meg. Kiszámolták, hogy egy ikres anyuka az első évben kb. 300 órát és több, mint 1200 dollárt takaríthat meg.

 

A SZOPTATÁS ALAPJAI

Mint ikres anyuka talán aggódsz amiatt, hogy hogyan fogsz elegendő tejet termelni több, mint egy baba számára. Ha azonban megérted a tejtermelés folyamatát, megbizonyosodhatsz afelől, hogy nem csak az egyik gyermeked számára lesz elegendő mennyiségű tejed.

A tej mennyisége ugyanis a szoptatás gyakoriságától és hatékonyságától függ. Amikor elkezded a babádat (vagy a babáidat) szoptatni, két hormon, az oxytocin és a prolaktin szabadul fel az agyalapi mirigyedben.

A prolaktin a tejtermelő hormon és a legtöbb anyára nyugtató hatása is van. Ez jelenik meg válaszként a bébik szopására. Ha gyakrabban teszed mellre a kicsiket, több tejed termelődik, a kihagyott etetések pedig végső soron csökkentik a tej mennyiségét.

A másik hormon, az oxytocin összehúzódásokat idéz elő a mellben, ami kipréseli a tejet a mirigyekből a bimbó felé, hogy a bébik hozzájuthassanak. Ezen kívül az oxytocin okozza a kellemes melegség érzetet is.

6-8 nedves pelenka naponta (gyerekenként) és gyakori szoptatás (8-12 alkalommal egy 24 órás periódusban), és biztos lehetsz benne, hogy gyermekeid elegendő tejhez jutnak. Napi kettő-öt széklet egy másik jele az elegendő tejmennyiségnek a korai hetekben. Ebben az időszakban a gyermekek átlag 45 dkg-ot gyarapodnak havonta.

 

A JÓ KEZDET

A szülés utáni korai és gyakori mellretétel a legjobb kezdet a szoptatáshoz. Ha kórházban szülsz, kérd magad rooming-in szobába. Amennyiben ez nem lehetséges, kérd, hogy hozzák ki mindkét gyermekedet minden szoptatáshoz.A korai hetekben kerüld a cumisüveg és a cumi használatát, mivel ezek akadályozhatják a megfelelő mennyiségű tej termelését, és megzavarhatják a babákat miközben a szopást tanulják.

Amennyiben a te állapotod vagy a bébik egészségi állapota szükségessé teszi a kiegészítő táplálást ez nem jelenti azt, hogy nem szoptathatsz, csak egy kicsivel több türelem és kitartás szükséges. Sok anyuka képes szoptatni gyermekét még akkor is, ha csak hosszabb késedelemmel kezdhet hozzá.

Ha kezdetben nem szoptathatod a babáidat, el kell kezdened fejni amilyen hamar csak lehet. Nappal 2-3 óránként ajánlatos fejni, és éjjel is fejhetsz, ha fájdalmasan telt mellekkel ébredsz. A lefejt tejet pedig odaadhatják a babáknak, amíg nem tudod őket szoptatni. A fejés segít abban, hogy közel érezd magad a picikhez, még ha fizikailag nem is vagytok együtt. Kutatások bizonyítják, hogy a koraszülött gyerekek jobban fejlődnek, ha saját édesanyjuk lefejt tejével táplálják őket, mintha tápszert vagy más anya tejét kapnák.

Nagyon fontos a kiegyensúlyozott táplálkozás és a bőséges folyadékbevitel.(Ez lehet víz vagy – nem citrus féle – gyümölcslé is). Annyit igyál, hogy soha ne érezd szomjasnak magad! Ha a vizeleted sötétté vagy nagyon sűrűvé válna, még többet kell innod, nehogy kiszáradj. Hogy ne hajszold magad túl, próbálj meg fekve szoptatni, aludj mikor a gyerekeid alszanak, és ha lehet, ruházd át a házimunkákat a család többi tagjára!

 

SZIMULTÁN SZOPTATÁS

Tapasztalni fogod, hogy a két bébi egyidejű szoptatása mennyire időtakarékos. A legtöbb ikres anyuka kombinálja az egyenkénti, illetve az egyidejű szoptatást. A legnépszerűbb szoptatási pozíciókat megtalálhatod alább, de magad is kikísérletezhetsz más variációkat, amik számodra jól működnek.

A csecsemők mellrehelyezése nagyon fontos. Szükséged lesz jónéhány párnára vagy összetekert törülközőre, amikkel alátámaszthatod a karodat. Ez lehetővé teszi, hogy a bébik egy vonalban legyenek a mellbimbóddal, így nem kell előre hajolnod, hogy elérd a kicsiket és nekik sem kell megfeszülniük, hogy elérjék a mellbimbódat.

Először csak az egyik babát helyezd mellre, és ellenőrizd, hogy a bimbóval együtt az areola egy részét is a szájába vette-e. Mikor az első baba elhelyezkedett, folytathatod a másodikkal. Hasznos lehet egy segítő kéz az elején, de hamarosan olyan profi leszel, hogy egyedül is boldogulsz.

Addig hagyd őket szopni, ameddig csak igénylik. Nem ritka, hogy a babák 30 percig, vagy még tovább szopiznak. Újszülött korukban akár két óránként vagy esetleg még gyakrabban is szophatnak. A mellbimbó kisebesedését a rossz mellrehelyezés, és nem a szoptatások hossza vagy gyakorisága idézi elő.

Ahelyett, hogy szoptatásonként cserélgetné a gyerekeket egyik oldalról a másikra, a legtöbb ikres mama a nap egyik szakaszában az egyik gyereket csak az egyik oldalról, a másik szakaszában pedig a másik oldalról szoptatja. Például:

reggel 7.00-től délután 2.00-ig -“A” bébi bal mell, “B” bébi jobb mell délután 2.00-től este 9.00-ig – “A” bébi jobb mell, “B” bébi bal mell este 9.00-től reggel 7.00-ig – “A” bébi bal mell, “B” bébi jobb mell.

Más anyák egy nap csak az egyik mellüket kínálják az egyik, másikat a másik babájuknak, azután másnap cserélnek.

Ha nagyon különböző ritmusú ikreid vannak, jobb őket sűrűbben cserélgetni, így nem fog az egyik melled túltelítődni. Az oldalak váltogatása azt is biztosítja, hogy mindkét baba mindkét irányból kapjon ingereket, amikor szopi közben felnéz rád.

 

ÚRRÁ LENNI A NEHÉZSÉGEKEN

Egy ikres anyuka számos nehézséggel találhatja magát szemben, de ezek ismeretében és ezekre felkészülten könnyen veheti az akadályokat.

Veszélyeztetett terhesség / Császármetszés

Amennyiben az ikerterhességre már a terhesség folyamán fény derül, valószínüleg veszélyeztetett terhesnek nyilvánítanak. Ez nem jelenti azt, hogy ne szülhetnél beavatkozás nélkül, természetes módon. Jó, ha már korán eljársz valamilyen szülésre felkészítő tanfolyamra, arra az esetre, ha terhesség végén már nem kelhetsz fel az ágyból. Nagyon fontos informálódni arról, hogy mennyi tapasztalata van ikrek világrahozatalában a doktornak vagy szülésznőnek, akit választasz. Amennyiben nem lépnek fel komplikációk, a döntés, hogy hüvelyi szüléssel vagy császármetszéssel fejeződik be a terhesség, a szülést levezető személyen múlik. Ha törekszel arra, hogy jól informált légy, és ha bátran mersz kérdéseket feltenni, növekszik annak az esélye, hogy olyan szülés-élményed lesz, amilyet szeretnél.

Ha mégis császármetszésre kerül sor, attól még szoptathatod a gyermekeidet. Ebben az esetben próbálj fekve szoptatni, és használj párnát, ami megvédi a sebed.

Megelőzni a kis születési súlyt

A terhesség alatti jó táplálkozás elengedhetetlen az ikerbabák megfelelő fejlődéséhez.

Számos orvos – aki az ikerszülések specialistája – javasolja, hogy az ikrekkel terhes kismama legalább napi 130gramm fehérjét és 3100 kalóriát fogyasszon.

Ambivalens érzelmek

A szülés előtt, alatt és után néhány ikres mama nagyon vegyes érzelmekkel viseltetik duplán áldott állapotával kapcsolatban. Sajnos gyakran elszigetelődnek embertársaiktól amiatt, hogy ágyban kell feküdniük vagy kimerültek, vagy mert negatív érzelmeik nem találnak megértő fülekre azoknál, akik körülöttük vannak. Ezek az érzések normális reakciók egy nagyon stresszes állapotra és nem szabad őket figyelmen kívül hagyni.

Gyakran segít egy másik ikres anyukával való beszélgetés.

Ha jobban kötődsz egyik gyermekedhez

A legtöbb édesanya először az ikrekkel mint egy egységgel teremt kapcsolatot, s csak a későbbiekben kezdi különböző személyiségeknek tekinteni őket. Ugyanakkor az is megtörténhet, hogy csak az egyik gyermekkel alakul ki szoros kötelék. Ez olyankor szokott előfordulni, amikor a második baba meglepetésként érkezett, vagy elkülönítették az anyától betegség vagy nagyon alacsony születési súly miatt.

A szoptatás segíthet, hogy a másik kicsi is megkapja a szükséges babusgatást, érintést és kontaktust az anyával. A szoptatás felgyorsítja a kötődés folyamatát. Az anyának különleges erőfeszítésébe kerülhet, hogy egyenlően kezelje gyermekeit, és ne lepődjön meg, ha ez eltart egy darabig.

 

írta: Mary Fleming

Fordította: Ivánka Orsolya

 

Leave a Reply

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..