Bejelentkezés: 06-30-9778-321

Cikkek

Hogyan kell fertőtleníteni?

Hogyan kell fertőtleníteni?

SCHNEIDLER MARGIT védőnő

Ha az anyatej fejéséről beszélünk elengedhetetlen, hogy a fertőtlenítésről, sterilizálásról is szót ejtsünk. Mindenki által ismert, hogy az anyatejet steril körül­mények között, (steril eszközzel) steril edénybe kell lefejni.

De hogyan kell mindezt a gyakorlatban megvaló­sítani?

Mit jelent ebben az esetben az, hogy steril?

 „Sterilitásnak (csíramentességnek) nevezzük az anya­gok (eszközök, tárgyak, műszerek, textíliák) azon mik­robiológiai állapotát, melyek mentesek minden mikroor­ganizmustól, valamint ezek összes nyugvó (latens, anabiotikus) formáitól. A gyakorlatban a sterilitással szemben támasztott további fontos követelmény, hogy az anyagok ezen csíramentes állapotát — sterilitását — azok felhasználásáig fenn kell tartani.” A háztartásokban sterilitás nem, vagy csak nagyon nehezen valósítható meg. Ezért ebben az esetben a sterilitás valójában fertőtlenítést jelent. „A fertőtlenítés (dezinfekció) min­den olyan eljárás, amely a külső környezetbe kikerült kórokozók elpusztítására, illetőleg fertőzőképességük megszüntetésére (inaktiválására) irányul.”

 

Mi a teendő szoptatáskor?

Elegendő szoptatáshoz a kéz és mell tisztítása. Ez alatt egyszerűen, egy alapos, lehetőleg antibakteriális szappa­nos, melegvizes mosakodást értünk. A szappan lehetőleg folyékony szappan legyen, amit a családból más nem használ.

 

Mi a teendő az anyatej fejésekor?

 Ebben az esetben nem elegendő az egyszerű mosakodás, mert fejés közben a kezünkről, bőrünkről, a mellszívóról vagaz üvegről baktériumok kerülnek, amelyek tárolás közben szaporodnak. Tehát az a feladat, hogy a fejés előtti fertőtlenítéssel megakadályozzuk, hogy sok bakté­rium kerüljön az anyatejbe, a megfelelő tárolással pedig a szaporodásukat kell meggátolni.

 

Mit értünk a mell fertőtlenítése alatt?

Ez alatt egy alapos, folyékony fertőtlenítő szappanos, melegvizes mosakodást értünk. A szappan lehetőleg fo­lyékony és fertőtlenítő hatású legyen, amit a családból más nem használ.

 

Kifőzés kivitelezése:

  1. A kifőzésre használt edény zománcozása legyen ép, fedele jól záródjon és ezt az edényt másra, ne hasz­nálja.
  2. A művelet megkezdése előtt az eszközöket, tárgyakat mosószeres vízben alaposan mossa és öblítse el.
  3. A mellszívó főzhető részeit olyan méretű edénybe te­gye, amelyben azok lazán helyezkednek el és annyi vizet engedjen rá, hogy azokat a víz bőven ellepje. Ez megvalósítható úgy, hogy az edénybe beleterít egy csak erre a célra használt nem sűrű szövésű tex­tíliát (pl. pelenkát), erre helyezi a mellszívó alkatré­szeit apró darabjaira szétszedve, majd felengedi hi­deg vízzel, és a tárgyakat lazán beleköti a textíliába. Ügyeljen arra, hogy a víz az így elkészített csoma­got lepje el. (1. kép) Ha nem köti textíliába az alkat­részeket, akkor a műanyagból készült részek feljön­nek a víz tetejére, és a vízből egy részük kilóg. Eb­ben az esetben nem lesz megfelelő a fertőtlenítés. A 2. képen jól látható, hogy még nehezékkel (kanállal) sem lehet ezeket, a tárgyakat teljes egészében a víz alatt tartani.
  4. A vízkő (mészkő) lerakódás megelőzésére 1 kiska­nál citromsavat (gyógyszertárban kapható) vagy 1 evőkanál citromlevet (közértben kapható) javasolt a vízhez hozzátenni. Citromsav használata nélkül kifőzés után a az eszközön vízkő, mészkő rakódik le, ami fehér porszerű anyag, amitől az eszköz érdes tapintatú és csúnya lesz, de fertőtlenített. Mindez javarészt megelőzhető a citromsav haszná­latával, ezért feltétlenül javasolt a használata.
  5. Az így elkészített edényben a vizet forralja fel, a víz forrásától (bugyogás) kell a behatási (kifőzési) időt számítani, ami 30 perc. Akkor jár el helyesen, ha az edényre a fedelet csak a víz felforrása után teszi rá, így a behatási időtartam mérése jól ellenőrizhető.
  6. Úgy célszerű a víz forrását szabályozni, hogy csak gyenge bugyogás legyen észlelhető, ekkor a víz 100 °C-os, de a forralás következtében feleslegesen sok víz nem tud elpárologni.
  7. A kifőzés ideje alatt ügyeljen arra, hogy a tárgyakat és eszközöket a víz végig ellepje.
  8. Kifőzéssel történő fertőtlenítés időtartama minden esetben 30 perc! Ennyi idő feltétlenül szükséges ahhoz, hogy a baktériumok és vírusok mellett a gombák és a spórák is elpusztuljanak.
  9. A víz kiöntése után a forró alkatrészeket rakja szét egy vasalt tiszta textíliára, azzal takarja le, ahol az alkatrészek kihűlnek és megszáradnak. (3. kép)

 

Mit jelent a kézfertőtlenítése?

Alapos, melegvizes, folyékony fertőtlenítő szappanos kézmosást. A kezünkön a szappant legalább 30-60 má­sodpercig habosítani kell, e közben át kell dörzsölni a tenyerünket, a kézhátát, az újjak közét és az alkar alsó harmadát. Természeten a körmünknek makulátlanul tisztának kell lennie.

Megjegyzendő, hogy az antibakteriális szappan nem ugyanaz, mint a fertőtlenítő szappan.

 

Hogyan kell fertőtleníteni a mellszívó készüléket és a gyermek etetésénél használatos eszközöket?

 Otthon a tejadó anyák által bizonyítottan fertőtlenítésre, a legegyszerűbben, legolcsóbban, vegyszermentesen megvalósítható módszer a kifőzés, melynek az eredmé­nyességét a tejadók által leadott anyatej bakteriológiai eredményei bizonyítják.

Lehet, hogy ez a módszer korszerűtlennek tűnik, de még mindig ez az egyik legbiztosabb, leghatásosabb az ott­hon alkalmazható eszközfertőtlenítő módszerek közül. Az anyatej fejéséhez használatos mellszívó készüléket, a tárolására szolgáló üveget és az üvegzáró tetőt is kifő­zéssel lehet fertőtleníteni.

Helytelen, ha a kifőzés ideje alatt a víz elpárolog és ezt a kifőzés alatt pótolja. Ilyenkor a víz hőmérséklete átme­netileg 100 “C alá csökken és így a behatási idő nem lesz elegendő.

Ezt az eljárást naponta egyszer kell elvégezni a gyerme­kek etetéséhez és az anyatej fejéséhez használt eszkö­zökkel, tárgyakkal.

Még a citromsav használata mellett is előfordul, hogy a gyakori főzés következtében a tárgyak néhány hét után elvízkövesednek, akkor azokat a szükségletnek meg­felelő gyakorisággal, háztartási vízkőoldóval vízkőte­leníteni kell. Természetesen ez után a szokásosnál is ala­posabban kell elmosni és elöblíteni a mellszívót, majd újra ki kell főzni a következő használat előtt.

Ha a mellszívónak olyan alkatrésze is van, amelyet nem lehet kifőzni, de az anyatejjel érintkezik, akkor azt 2 %-os Neomagnolos oldatban napi 1 alkalommal 2 órán keresztüli áztatással lehet fertőtleníteni.

Az oldat elkészítésének módja: 1 dl vízhez 2 tbl. Neo­magnolt kell tenni, ügyelve arra, hogy a tabletta mara­dék nélkül feloldódjon. Figyelni kell rá, hogy az oldat hatásossága szobahőmérsékleten kb. 8 órán belül kime­rül, tehát ekkor, ha szükséges új oldatot kell készíteni. Az elkészített oldatot a gyermekek elől el kell zárni. Az Anyatejgyűjtő Állomásra az anyatejet adó anyák az Állomástól kapott steril üvegbe, a mell és a kézfer­tőtlenítése után, kézi fejéssel vagy fertőtlenített mellszí­vó készüléket használva fejik és adják le anyatejüket. Az így leadott anyatejet rendszeresen bakteriológiai vizsgá­latnak vetjük alá.

Ha a saját gyermeke számára feji le az anyatejet, akkor is a fent leírt módon kell fertőtleníteni, ha azt szeretné, hogy az anyatejébe, — amelyet a gyermekének ad, — a lehető legkevesebb baktérium kerülhessen. Ennek el­éréséhez ennél kevesebb nem elegendő!

 

A cikk, illetve korábbi változatai megjelentek: a Gyógy- hírek 2000/2 számában és a Gyógyhírek Anyatej maga­zin 1998, 2000; 2001; 2002; 2004; 2006 számaiban.

 

 

 

Leave a Reply

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..