Bejelentkezés: 06-30-9778-321

Cikkek

Dúla

Dúlák

 

Mi az a dúla?

 

A dúla szó görög eredetű, jelentése: „szolgálatában”. A gyakorlatban úgynevezett „asszonytársi segítőt” takar. A szülésre vonatkoztatva: olyan szülési tapasztalattal rendelkező nő, aki folyamatos fizikai, érzelmi, és informatív segítséget nyújt az anyának a szülés előtt, alatt és után.

(Klaus, Kennel and Klaus: Mothering The Mother c. könyve alapján)

 

A dúla…

 

…kulcsfontosságú élménynek ismeri el a szülést, tisztában van a szülés fizikai történéseivel és képes megérteni a vajúdó anya érzelmi szükségleteit.

…segít az anyának és partnerének a szülés megtervezésében és terveik minél teljesbb kivitelezésében.

…a szülés alatt végig a vajúdó mellett marad, műszakváltás nélkül

…érzelmi támogatást nyújt, segít biztosítani az anya kényelmét, objektív szemszögével és információnyújtással segít döntések meghozatalában, anélkül, hogy saját véleményét az anyára erőltetné

… elősegíti a vajúdó és a kórházi személyzet közötti kommunikációt

…kiegészíti a kórházi személyzet és / vagy az anya partnere által nyújtott gondoskodást

 

Mit tehet értem a dúla?

 

Az egészségügy mai helyzetében (létszámhiány, túlterheltség) a kórházi személyzet sokszor nem képes személyre szóló gondoskodást nyújtani a vajúdó anyának. Még az anya „fogadott” orvosának vagy a szülésznőnek is elkerülhetetlenül magára kell hagynia őt a vajúdás órái alatt, hogy más vajúdókkal foglalkozzanak. Szükség lehet egy személyre szóló kapcsolatra a szülés előtt és után is. A dúla a vajúdás és a szülés ideje alatt végig, teljes figyelemmel kíséri az anyát, érzékelve és követve minden olyan pillanatot, amikor támogatásra, bátorításra, megerősítésre van szüksége. A dúla segítsége a tapasztalatok alapján jelentősen csökkenti az orvosi beavatkozások (fájdalomcsillapítás, császármetszés, fogó, vákuum stb.) szükségességének gyakoriságát, mivel sokszor képes az anyát érzelmileg átsegíteni a szülés nehezebb pillanatain.

A dúla a várandósság 9 hónapja alatt, és a szülést követő gyermekágyi szakban is nagy segítséget nyújthat a mamának és a családnak.

 

Mit tehet értem a dúla, ha már van a szülésben segítő partnerem?

 

A dúla nemcsak az anya, de a partner támogatására is képes. Tapasztalatával, nyugalmával erősítheti, bátoríthatja az anyáért aggódó partnert.

Mivel Magyarországon a legtöbb kórházban egyelőre nem biztosított, hogy a harmadik személy is kísérhesse az anyát, ez a lehetőség külön egyeztetést, kérelmezést igényel(het) a kórházi személyzet felé, amelynek sikere az adott kórház nyitottságától függ.

 

Mit nem tehet értem a dúla?

 

A dúla nem helyettesíti az orvost vagy a szülésznőt, az ő szerepe elsősorban az6 anya érzelmi támogatásában, a róla való szerető gondoskodásban rejlik. A dúlának nem feladata és nem is felelőssége a szülés orvosi szempontból való „menedzselése”. Nem végez vizsgálatokat, nem tölt be klinikai feladatot.

A dúla nem hoz az anya helyett döntéseket. Segít a döntéshez szükséges információ megszerzésében, és a szülés előzetes tervezésében, az anya megbeszélheti vele aggodalmát vagy kívánságait, de szülés közben nem lép fel sem az anya, sem a kórházi személyzet nevében a döntések meghozatalánál. A dúla nem ajánl az anyának konkrét intézményt vagy orvost.

Leave a Reply

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..