Bejelentkezés: 06-30-9778-321

Cikkek

Bevezető a babamasszázsba

Öltöztesd ünneplőbe a szíved – lelked, amikor a babádat masszírozod!

 

Lelki ráhangolódás a masszírozásra

 

Lélegezz mélyen be és ki. Akkor tudod a babádnak a legtöbbet adni és a legjobban megnyugtatni, ha Te magad is nyugodt vagy. Sugározzon belőled a belső stabilitás, nyugodtság. Légy békében a világgal, és szeresd önmagadat. Ha jelenleg nehézségek is vannak az életedben, legyen az akár a szülői szereppel való azonosulás, anyai érzések érzelmek elfogadása, vagy nevelési kérdésekben levő bizonytalanság, mindig gondolj arra, hogy meg fog oldódni. Sokszor azért kapjuk a nehézségeket, hogy megtanuljuk megoldani, kezelni, ezáltal pedig fejlődni. Bízz magadban, minden kezdet nehéz. Az anyai is, de gyönyörű és csodákkal teli út nyílik most ki előtted, melyen gyermekeddel indulhatsz el. Hallgass az ösztöneidre. Az anyai ösztöneid megsúgják, mi jó a babádnak, és mi jó neked. Jógázz, relaxálj, mantrázz. Ez segít a szíved megnyitásában, ha úgy érzed, nehézségeid vannak anyai érzéseiddel. Segít kisbabáddal való szeretetteljes kapcsolat kialakításában.

Öleld sokszor magadhoz kisbabádat, és a későbbiek során se tedd kevesebbszer. Ringasd, cirógasd, simogasd. Ne sajnáld az időt rá. Ez egy olyan befektetés a részedről (ha lehet ezt befektetésnek nevezni, hiszen az anyai szeretete önzetlen, és feltétel nélküli), mely ezerszeresen megtérül, és az első években lehet ezt a legjobban megalapozni. Kezeid mindig tudják mi a jó, mi a legjobb a babádnak. A masszázssorozattá alakított, leírt fogások csak iránymutatók a masszírozás folyamatában. Tested melege, és közelsége táplálja őt, mely legalább annyira fontos, ha nem fontosabb, mint az anyatej. Érzelmi táplálékkal táplálod Őt mindig, amikor simogatod.

Ne félj érinteni. Csak jót tudsz vele tenni. Amikor ily módon foglalkozol csecsemőddel, mindig nyisd meg a szívcsakrádat, engedd áramolni a szeretetet benned és babád felé. Kezeiden keresztül tudod a legjobban átadni neki, mi van a szívedben. Minden érintésben, minden simításban benne vagy Te magad, mint anya, és a Te feltétel nélküli szereteted. A simításoknak a számos testi hatások mellett óriási lelki hatásai is vannak. Használd ki ezeket a lehetőségeket, melyek szilárdan megalapozzák gyermeked és a közted lévő kapcsolatot, és lerakja alapjait egész életre. Mily egyszerű dolog, és milyen jelentőséggel bír, maga az érintés.

 

További előkészületek

 

Csak ülj le, és figyelj. Mit hallasz, mit nem hallasz…Kapcsolj ki minden elektronikai készüléket (TV, rádió, CD lejátszó). Próbálj magadra figyelni, gondolataidra, érzéseidre. Figyeld meg őket sorra, majd engedd el egyesével őket. Végezd ezt mindaddig, míg úgy nem érzed, kisöpörtél minden olyan gondolatat, mely esetleg elveheti figyelmed babádról a masszázs során. Azután kezd el figyelni a légzésedet, mely legyen nyugodt, ne erőltetett. Hangolódj rá lelkileg az elkövetkező fél órára, élvezd minden percét, okozzon örömet neked is. Ez fontos, mert babád azt fogja visszasugározni, amit rajtad lát, tőled kap.

A masszírozást, simítás formájában, már otthon elkezdheted, mielőtt még betöltené a baba a 8. hetét. Lágy, gyengéd, simító mozdulatokat alkalmazhatsz, melyek ösztönösen jönnek, és ami jól esik a babának. Ilyen pici korban sokszor hamar elfáradnak a babák, hamarabb elalszanak a masszírozás után, esetleg alatt. Mindig figyelj a babád igényeire. Figyeld a jelzéseit, minden egyes testrész masszírozása során.

8 hetes kora után, általában 20 percet vesz igénybe egy egész testmasszázs, de lehet ettől eltérő időtartalomban is masszírozni. Vannak babák, akik nagyon szeretik az érintést, és jobban el lehet időzni egy-egy testrésznél, és vannak, akik kevesebb ideig szeretik, ha masszírozzák őket.

 

Készítsd elő a helységet, ahol masszírozni fogod babádat. Legyen meleg, minimum 25-27 fok, fontos, hogy ne fázzon, komfortérzete meglegyen a masszírozás során. Érdemes jól megválasztani a helyet a masszírozáshoz, mely véleményem szerint a földön ülve a legcélszerűbb és legbiztonságosabb. Ha még fárasztó a nyújtott lábon ülés, eleinte próbálkozz a hát megtámasztásával. Majd, ha már kezdenek megerősödni hátizmaid, akkor jöhet a nyújtott ülés, támaszték nélkül. Figyelj a világításra is. Nem célszerű, ha az öledben lévő, hátán fekvő babád szemébe belevilágít a mennyezeti lámpa fénye. Inkább oldd meg a hangulatvilágítást, vagy ne kapcsolj villanyt nappal. Így nem gátolhatja meg semmi, a szemkontaktus felvételét. Ha szeretnél, a háttérből szólhat lágy, megnyugtató zene, vagy, amit a várandósság alatt is hallgattál. Nézd meg, hogyan reagál rá babád.

Ha lehet, erre az időszakra kapcsold ki a telefont, vagy némítsd le, hogy semmi zavaró körülmény ne legyen körülöttetek. Készíts oda magad mellé baba olajat, egy textilpelenkát kéztörléshez, és a babád alá egy kis meleg, puha plédet. Ha mindez megvan, kezdheted a masszázst.

 

Illóolajok és a masszázs

 

Az újszülötteknek és a csecsemőknek nagyon érzékeny a szaglásuk. A legjobb, ha semmilyen illatot nem alkalmazunk a közelükben (kivéve terápiás célból), de extra erős illóolajokat főleg ne.

Amikor egy baba megszületik, az első percekben az édesanyja hasán és mellén „szagmintát vesz”, és később is felismeri ismerős illatáról. Sokszor elég, ha csak a kezünkbe vesszük a babánkat, megérezve az ismerős illatot, máris megnyugszik.

 

Ha használunk is csecsemők vagy gyermekek közelében illóolajokat, akkor azokat csak nagyon kis cseppszámban (kb. harmad-negyedannyit, mint a felnőtteknek) szabad mind masszázsolajban, mind illóolajban. Ilyen a rózsaolaj, a narancs, a mandarin, a vanília, a fahéj, a méz, a római kamilla, vagy a szantálfa.

Leggyakrabban az emésztésserkentő masszázsolajokat lehet alkalmazni a gyerekeknél a kömény, az édeskömény, az ánizs vagy a koriander illóolajaival.

 

Ne használj csecsemők vagy kisgyermekek közelében kámfort, eukaliptuszt vagy mentát!

 

SZOPTATÁS ÉS BABAMASSZÁZS

 

A szülés után, a prolaktin nevű hormon az a hormon, amely felelős az anyatej termelődéséért. A tej kiürülését a „Let down” reflex, az oxitocin kiáramlása révén segíti. A „Let down” reflex kiváltó ingere a csecsemő szopása. A tejkiürülési reflexet gátló tényező a szorongás, az önbizalom, a biztonság érzésének hiánya, a kimerültség, valamint a fájdalom. A reflexet serkentő tényezők, a babával való együttlét, minél több bőr – bőr kontaktus,az anya biztonság érzetét és önbizalmát erősítő bánásmód. A baba mindennapi rendszeres masszírozásával pont ezt tudod elősegíteni. A masszázs során végig figyelemmel kíséred gyermeked, figyelsz minden rezdülésére, jelzéseire. Vele örülsz, ha jól érzi magát, mosolyogsz, ha Ő mosolyog, és abbahagyod a masszázst, ha elkezd sírni, vagy látod rajta, hogy elfáradt. Miközben együtt vagytok ebben az úgynevezett duálunióban, egyre jobban megismered babád jelzéseit, igényeit, felismered szükségleteit, és meg is próbálod kielégíteni azokat. Ez azt vonja maga után, hogy kevesebbet fog sírni, vagy nyűgösködni, mert mindent megkap, amire szüksége van, Te nyugodtabb leszel, és magabiztosabbá válsz, míg ez a babára is kihat, mert ő is megnyugszik, kiegyensúlyozott lesz. Ha te kiegyensúlyozott vagy, nincs benned szorongás a Prolaktin áramlása is szabad teret kap a testben, és a szoptatás is gördülékenyen fog történni, a baba igényének megfelelően.

 

 

 

Leave a Reply

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..