Bejelentkezés: 06-30-9778-321

Cikkek

Anyatej fagyasztása

Fagyasszunk, vagy ne fagyasszunk?

 

SCHNEIDLER MARGIT

Véleményem szerint csak akkor érdemes az anyatejet lefagyasztani, ha biztos benne, hogy mindent megtett annak érdekében, hogy baktériumok ne kerüljenek be fejés közben az anyatejbe. Igaz, hogy a fagyasztással a baktériumok szaporodását gátolni lehet átmenetileg, de felolvasztás után ezek szaporodása újra megindul.

Fagyasztani nem szabad a „sima” hűtőszekrény fa­gyasztó rekeszében, hanem fagyasztó szekrényben vagy ládában -20-24C-os hőmérsékleten lehet. A gyakorlati tapasztalatok azt mutatják, hogy így is legfeljebb 3 hó­napig tárolható az anyatej. Hosszabb idő elteltével gyak­ran igen kellemetlen szagúvá válik a felolvasztott anya­tej és az íze is megváltozik.

 

Miben fagyasszuk le az anyatejet?

 A kereskedelemben vásárolható speciális, anyatej táro­lására készített, előre sterilizált zacskó, melynek űrtartalma kb. 150-200 ml vagy a VIA anyatej tároló szett. Azért célszerű csak kis adagokat lefagyasztani, mert a már felolvasztott tejet legfeljebb 24 óráig lehet normál hűtőszekrényben tovább tárolni. Az anyatej tárolására, fagyasztására alkalmas, a kifőzéssel fertőtlenített, jól záródó üveg is. Azonban nem alkalmas, helytelen és veszélyes, ha az anyatejet tejfölös, margarinos doboz­ban, jégkocka tartóban vagy közönséges nylon­zacskóban teszi a mély­hűtőbe, mert ezeket nem lehet megfelelő módon fertőtleníteni (az elmosogatás és a Neomagnolos oldat­ban való áztatás nem elegendő), valamint az anyaguk sem al­kalmas arra, hogy hosszabb időn ke­resztül az anyate­jet biztonságosan tárolhassa benne, és ezeket nem le­het légmentesen lezárni sem.

 

Mi legyen a fagyasztott anyatejjel?

Nagyon hasznos lehet az anyatej fagyasztása pl. akkor, ha Önnek elfoglaltsága lesz házon kívül, és ezt tudva, erre az időszakra előre összegyűjt valamennyi anyatejet.

Azonban soha nem szabad megfeledkeznie arról, hogy a gyermeke számára a leghigénikusabb, legsteri­lebb és legideálisabb az, ha a folyamatosan termelődő anyatejet közvetlenül mellből kapja.

Általában azért fagyasztja le az édesanya az anyate­jet, mert úgy gondolja, hogy majd megeteti a gyermeké­vel. Azonban néhány liter lefagyasztása után érdemes elgondolkodni azon, hogy mi lesz később a fagyasztott anyatejjel. Érdemes-e több 10 liter anyatejet fagyasztani, esetleg egy új fagyasztószekrényt is vásárolni erre a cél­ra akkor, amikor a fejéssel folyamatosan biztosítható, hogy legyen mindig elég friss anyatej. A termelődő többlet anyatejet fagyasztás helyett le lehet adni Anyatejgyűjtő Állomásra. Sokan azonban ezt a kérdést úgy válaszolják meg, hogy ha nem lesz rá szükségem, akkor legfeljebb kiöntöm. Ha az első gyermeknél eset­leg Ön is ezt tette, most gondolja meg tényleg szüksége volt a fagyasztott anyatejre vagy nem? Lehet, hogy most leadhatná az állomásra?

 

Ennek okai:

Az adományozó anya nincs kivizsgálva. Nem véletlen, hogy azt az édesanyát, aki anyatejet ad másnak, ki kell vizsgálni, mégpedig előre és nem utólag. (Az Anyatejgyűjtő Állomáson szűrtünk már ki olyan anyá­kat, akik a vér, a tüdőszűrés vagy a széklet vizsgálati eredményük miatt nem adhattak anyatejet és a betegsé­güket ők maguk sem tudták.)

Éppen ilyen fontos a higéniai szabályok betartása is és folyamatos ellenőrzése, amelynek az a célja, hogy a fejletlen immunrendszeri kisbaba szervezetébe ne jus­son olyan mennyiségű kórokozó, amely azt eredménye­sen megtámadhatja. Itt a hangsúly a mennyiségben van, hiszen a babát a környezetből mindig érik „kórokozó- támadások”, amelyek az immunrendszer fejlődéséhez szükségesek is. Azonban, ha olyan mennyiségben jut be egy baktériumtörzs a szervezetbe, amellyel az nem tud megküzdeni, akkor kialakul a betegség. Fejéskor az anyák általában mindent megtesznek a fertőtlenítés ér­dekében, amit ők elégségesnek gondolnak. Azonban az, hogy mit gondol az anya elégségesnek, és mit mutat ki a mikrobiológiai vizsgálat nem ugyanaz.

Amikor ez a kérdés felmerül, mindig azzal érvelnek, hogy a saját babának nincs semmi baja, és nagyon jól fejlődik. Ez általában így is van, hiszen ez a természetes, mert az anyatejnek ilyen hatása van. Csak azt nem ve­szik figyelembe, hogy a saját baba általában szopik és nem lefejt tejet kap, vagy ha mégis akkor a lefejt tejből mindig a legfrissebbet kapja. A baktériumok az anyatej­be fejés közben kerülhetnek be és a nem megfelelő táro­láskor (+ 4 C-foknál melegebb hűtőszekrény) még el is szaporodhatnak. Ezért nincs és nem is lehet semmi baja a saját babának, hiszen ő közvetlenül mellből szopik.

Utólag nem lehet ellenőriz­ni, hogy a fa­gyasztás során végig megfelelő hőmérsékleten volt-e az anyatej.

A fagyasztással a fejés közben be­kerülő baktériumok nem pusztulnak el, felolvasztáskor és azt követően újra szapo­rodni kezdenek. Sok­szor a tároló edény sem megfelelő, nem zár légmentesen, vagy nem volt előzetesen ki­fertőtlenítve.

Sokan tapasztalták már, hogy a fagyasztás után fel­olvasztott anyatej igen kellemetlen szagú és az íze is megváltozik.

Sok baba nem hajlandó megenni a fagyasztott anya­tejet.

Éppen ezen okok miatt fontos a biztonság, ezt pe­dig csak az Anyatejgyűjtő Állomások tudják biztosí­tani, azáltal, hogy a többlet anyatejjel rendelkező édesanyák oda adják az anyatejüket és az igénylők onnan kapják azt meg. Ahol nincsAnyatejgyűjtő Ál­lomás, ott a védőnő vagy a gyermekorvos felügyelete (előzetes kivizsgálás, és a higéniai viszonyok betartá­sának ellenőrzése) mellett történhet az anyatejadás, ez a háztól házig rendszer.

Sokan azt gondolják, hogy a pasztörizálás mindent megold. Valóban elpusztítja a baktériumokat, vírusokat, ha azok bekerültek az anyatejbe, de a hő stabil toxinokat nem. Ezért nem engedik az Anyatejgyűjtő Állomásokon még pasztörizálás után sem felhasználni azt az anyatejet, amely a hőkezelés előtt sok baktériummal volt szennye­zett.

Talán e sorokból is kiderül, ha fontos a biztonság, akkor a hivatalos utat kell választani, akár anyatejadó­ként, akár -kapóként.

 

Fagyasztott anyatej fogyasztása

A fagyasztott anyatejet normál hűtőszekrényben javasolt felolvasztani, ha gyorsan van rá szükség, akkor szobahőmérsékleten, vagy vízfürdőbe állítással lehet ezt megtenni. Étkezési hőmérsékletre való felmelegítése előtt az anyatejet fel kell rázni, mert az anyatej zsíros és vizes fázisra válik szét állásközben. Szagolja és kóstolja meg az anyatejet, csak akkor adja oda gyermekének, ha Ön azt megfelelőnek tartja. A felmelegített, de el nem fogyasztott anyatejet azonban tovább tárolni már nem szabad.

Arra kell törekedni, hogy mindig termelődjön elegendő friss anyatej. Ez azzal segíthető elő, ha szopta­tás után — főleg az első hat hétben — azt a mellét, amelyből gyermeke szopott alaposan kifeji.

 

 

Leave a Reply

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..